15 Φεβ 2012

Νέο καθεστώς για τα πρατήρια

gqqmvaxjto4f3a110d93c39

Η κυβέρνηση υποχρεούται στο πρώτο τρίμηνο του έτους να τροποποιήσει πλήρως τα ωράρια των πρατηρίων υγρών καυσίμων

 

Στην απελευθέρωση του ωραρίου και της ίδρυσης πρατηρίων υγρών καυσίμων, αλλά και στην άρση γραφειοκρατικών εμποδίων με σκοπό τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας και τη μείωση των τιμών προχωρεί η κυβέρνηση. Με το νέο Μνημόνιο που ψηφίστηκε προβλέπεται σειρά αλλαγών στην αγορά, οι οποίες τιτλοφορούνται «Πακέτο μεταρρυθμιστικών μέτρων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

Η πιο σημαντική εξ αυτών είναι στον χώρο των βενζινάδικων.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση υποχρεούται στο πρώτο τρίμηνο του έτους να τροποποιήσει τη σχετική νομοθεσία και υπουργική απόφαση, ώστε να απελευθερωθούν πλήρως τα ωράρια των πρατηρίων υγρών καυσίμων, με παράλληλη λειτουργία του τρέχοντος συστήματος υποχρεωτικής νυκτερινής λειτουργίας, εκ περιτροπής, σε ορισμένο αριθμό βενζινάδικων ανά νομαρχία, πέραν του κανονικού ωραρίου.

Στο δεύτερο τρίμηνο του έτους η κυβέρνηση θα πρέπει, αλλάζοντας τον τελευταίο νόμο, να μειώσει την ελάχιστη απόσταση μεταξύ σταθμού υγρών καυσίμων και χώρων των οποίων η χωρητικότητα ξεπερνά τα 50 άτομα.

Ακόμη θα πρέπει να καταργήσει την απαίτηση κατασκευής ανεξάρτητης κυκλοφοριακής σύνδεσης για βενζινάδικα εντός έκτασης υπεραγοράς.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν, αναφέρεται στο Μνημόνιο, πολίτες της Ευρώπης να ανοίξουν πρατήρια στην Ελλάδα.

Στα υπόλοιπα μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη μείωση των τιμών, μεταξύ άλλων η κυβέρνηση καλείται στο πρώτο τρίμηνο του έτους:

  • Να επιτρέψει την πώληση εμπορευμάτων σε τιμές χαμηλότερες του κόστους αγοράς, με την επιφύλαξη του νόμου περί ανταγωνισμού, όπως η κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.
  • Να άρει τα εμπόδια προκειμένου οι έμποροι λιανικής να πωλούν συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως οι βρεφικές τροφές.
  • Να καταργηθεί η υποχρέωση υποβολής τιμοκαταλόγων στο υπουργείο Ανάπτυξης.
  • Να αναθεωρήσει και να κωδικοποιήσει το πλαίσιο που διέπει τις εξαγωγές, να καταργήσει την υποχρέωση εγγραφής στο Μητρώο Εξαγωγέων του Εμπορικού Επιμελητηρίου και να καθορίσει το πλαίσιο για την εισαγωγή ενός ενιαίου ηλεκτρονικού παραθύρου εξαγωγών.
  • Να ολοκληρώσει τη δημιουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου για τη δημιουργία της βάσης δεδομένων, την ανάπτυξη δικτυακών υπηρεσιών, τη χρήση ηλεκτρονικών υπογραφών και τη διασύνδεση του ΓΕΜΗ με τα πληροφοριακά συστήματα του επιμελητηρίου.
  • Να καταργήσει σχετικό άρθρο που προβλέπει ότι τα προσύμφωνα σύστασης εταιρειών θα πρέπει να προτείνονται αρχικά από τους συμβολαιογραφικούς και δικηγορικούς συλλόγους, προτού το υπουργείο Ανάπτυξης μπορέσει να εκδώσει τη σχετική απόφαση.

Επιπλέον, σύμφωνα και με το Μνημόνιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των αλλαγών για την απελευθέρωση στους τομείς των υπηρεσιών.

Τέτοιοι είναι το υπαίθριο εμπόριο, τα σφαγεία, τα γραφεία εύρεσης εργασίας.

Εξάλλου, η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι τον Μάιο να εκδώσει τα απαιτούμενα προεδρικά διατάγματα που απλοποιούν τις διαδικασίες αδειοδότησης τεχνικών επαγγελμάτων, ηλεκτρολόγων, αλλά και για ταχύτερη αδειοδότηση των επιχειρηματικών πάρκων.

Ανάλογες υποχρεώσεις αναλαμβάνει και με την αλλαγή του νόμου «φαστ τρακ», ώστε να καλυφθούν κι άλλες επενδύσεις.

 

http://www.thebest.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένω τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά σας !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...