23 Μαρ 2011

Πέθανε η Ελίζαμπεθ Τέιλορ

23-03-11_384260_101

Σε ηλικία 79 ετών πέθανε σήμερα η διάσημη ηθοποιός Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Η θρυλική σταρ του Χόλιγουντ έγινε διάσημη για τα κοσμήματά της, τα μπλε μάτια της και τους οκτώ γάμους της.

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 79 ετών η ηθοποιός Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ένας από τους τελευταίους θρύλους της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ατζέντης της.

Η Τέιλορ νοσηλευόταν εδώ και έξι εβδομάδες στο νοσοκομείο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες καθώς υπέφερε από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, ανάφερε η ανακοίνωση της Σάλι Μόρισον.

«Η θρυλική ηθοποιός, η επιχειρηματίας, η γενναία ακτιβίστρια Ελίζαμπεθ Τέιλορ πέθανε σήμερα στο νοσοκομείο Cedars-Sinai του Λος Άντζελες. Κοντά της βρίσκονταν τα παιδιά της Μάικλ Ουάιλντινγκ, Κρίστοφερ Ουάιλιντγκ, Λίζα Τον και Μαρία Μπάρτον», πρόσθετε η ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι η Τέιλορ άφησε πίσω της επίσης δέκα εγγόνια και τέσσερα δισέγγονα.

Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ είχε προταθεί πέντε φορές για Όσκαρ και το κέρδισε δύο φορές. Την πρώτη με την ταινία «Ζήσαμε στην αμαρτία» (Butterfield 8) του Ντάνιελ Μαν το 1960 και στη συνέχεια το 1966 με την ταινία «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» του Μάικ Νίκολς.

Στη πραγματική ζωή πάλευε με το υπερβολικό της βάρος και τον εθισμό της στα ναρκωτικά και την κατάθλιψη, ενώ παντρεύτηκε οκτώ φορές, δύο από τις οποίες με τον ηθοποιό Ρίτσαρντ Μπάρτον.

Η Τέιλορ γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1932 και ήταν κόρη ενός εμπόρου έργων τέχνης και μίας ηθοποιού, ενώ ξεκίνησε την καριέρα της σε ηλικία μόλις 10 ετών με την ταινία «Σιωπηλός κατήγορος» το 1943.

Το 1956, σε ηλικία 24 ετών, συμπρωταγωνίστησε με το Ροκ Χάτσον στην ταινία «Ο Γίγας» κι έτσι ξεκίνησε τη μεγάλη καριέρα της στον κινηματογράφο.

Το 1958 αξέχαστη έμεινε η ερμηνεία της στο ρόλο της Μάγκι στη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του θεατρικού έργου του Τένεσι Ουίλιαμς «Λυσσασμένη γάτα» σε σκηνοθεσία του Ρίτσαρντ Μπρουκς με συμπρωταγωνιστή τον Πολ Νιούμαν.

Την επόμενη χρονιά πρωταγωνίστησε σε ακόμη μία κινηματογραφική μεταφορά έργου του Ουίλιαμς, το «Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι». Ήταν πλέον μία από τις πιο ακριβοπληρωμένες ηθοποιούς του Χόλιγουντ.

Ακολούθησαν ταινίες όπως η «Κλεοπάτρα» το 1963 - για την οποία πήρε 1 εκατομμύριο δολάρια, ενώ στη διάρκεια των γυρισμάτων γνώρισε τον Ριτσαρντ Μπάρτον με τον οποίο παντρεύτηκε δύο φορές, το 1964 και το 1975 - η «Στρίγγλα που έγινε αρνάκι», «Ανταύγειες σε χρυσά μάτια», «Στον καθρέφτη είδα το δολοφόνο» κ.ά.

Επηρεασμένη από το θάνατο του Ροκ Χάτσον το 1985 από AIDS, η Τέιλορ δημιούργησε την ίδια χρονιά το Αμερικανικό Ίδρυμα για την Έρευνα του AIDS (AmFAR).

Το 2000 η βασίλισσα της Αγγλίας είχε αποδώσει την Ελίζαμπεθ Τέιλορ έναν τίτλο τιμής (dame).

 

http://www.inews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένω τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά σας !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...