28 Μαρ 2011

Νέο εκλογικό “χαστούκι” για τη Μέρκελ

Merkel--007-425x287

Μετά από 58 ολόκληρα οι Χριστιανοδημοκράτες της Καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ φαίνεται πως χάνουν τον έλεγχο του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης, όπου διεξήχθησαν τοπικές εκλογές.

Σύμφωνα με τα exit polls Πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες SPD πιθανότατα θα εξασφαλίσουν από κοινού ένα 48,5% των ψήφων.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), εταίροι τους στον συνασπισμό, εξασφαλίζουν ένα 43% των ψήφων.

Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες αποκτούν πλειοψηφία στη νέα βουλή στη Στουτγάρδη και νέος πρωθυπουργός της Βάδης Βυρτεμβέργης θα είναι ο επικεφαλής των Πρασίνων Βίνφριντ Κρέτσμαν, που θα είναι ο πρώτος Πράσινος πρωθυπουργός κρατιδίου στη Γερμανία.

Η Ιαπωνία επηρέασε τις εκλογές

Καθοριστικό ρόλο στις εκλογές διαδραμάτισε το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών τάσσεται υπέρ της πυρηνικής ενέργειας και το "πλήρωσε" εν αντιθέσει με τους κεντροαριστερούς και πράσινους, που διαμαρτύρονται για τη χρήση της.

Στις περιφερειακές εκλογές στο κρατίδιο Ρηνανία Παλατινάτο το SPD με πρωθυπουργό τον Κουρτ Μπεκ υπέστη μεγάλες απώλειες αλλά με 35,8% παραμένει πρώτο κόμμα μπροστά από το CDU με 34% (+1,2), οι Πράσινοι παίρνουν 17% (+12,8%), ενώ τόσο το FDP 4% (-4%) όσο και το κόμμα Αριστερά με 3,2% μένουν εκτός τοπικής βουλής.

http://www.newsbomb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένω τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά σας !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...