23 Μαρ 2011

Σε εφαρμογή από το 2013 ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης

giounker2-425x287

Αποφάσεις για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, που θα τεθεί σε λειτουργία από το 2013 έλαβαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, κατά τη συνεδρίαση του χθεσινού Eurogroup.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα διαθέτει 80 δισ. ευρώ σε καταβεβλημένα κεφάλαια και 620 δισ. ευρώ σε καταβλητέα, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters κοινοτικός αξιωματούχος.

Η συνολική δανειοδοτική δυνατότητα του μηχανισμού θα ανέρχεται στα 500 δισ. ευρώ, ενώ η διάθεση των κεφαλαίων του θα γίνεται με χαμηλότερο κόστος από αυτό του EFSF.

Τα δάνεια που θα χορηγεί ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης θα τιμολογούνται στις 200 μονάδες βάσης επί των επιτοκίων που τρέχουν στην αγορά. Εφόσον η διάρκεια των δανείων υπερβαίνει την τριετία, το κόστος δανεισμού θα επιβαρύνεται κατά 100 μονάδες, ενώ, δεν θα χρεώνονται διαχειριστικές προμήθειες.

Με βάση την απόφαση, η δανειοδοτική ικανότητα του μηχανισμού ανέρχεται στα 500 δισ. ευρώ. Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα μετέχουν στο μηχανισμό με βάση την οικονομική τους δυνατότητα και όχι με βάση τον πληθυσμό που έχει κάθε χώρα, δηλαδή το ποσοστό συμμετοχής του κάθε κράτους θα υπολογίζεται με βάση τη συμμετοχή τους στο κεφάλαιο της ΕΚΤ.

Το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής αντιστοιχεί στη Γερμανία, που θα μετέχει κατά 27,1%, στη Γαλλία, με 20,4%, στην Ιταλία, με 17,9% και την Ισπανία με 11,9%. Η Ελλάδα καλείται να καταβάλλει το 2,8% των συνολικών κεφαλαίων.

Τα δάνεια θα παρέχονται με την υποχρέωση εφαρμογής ενός αυστηρού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για τις χώρες που θα προσφύγουν στο μηχανισμό και η έγκρισή τους θα περνά από το Eurogroup.

Ο μηχανισμός θα μπορεί να επέμβει στην πρωτογενή αγορά ομολόγων, με τη σύμφωνη γνώμη του πολιτικού Διοικητικού Συμβουλίου.

Η έγκριση του μόνιμου μηχανισμού θα πρέπει να περάσει και από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών της ευρωζώνης, διαδικασία που θα διαρκέσει μέχρι το καλοκαίρι.

Δηλώσεις Γιούνκερ μετά τη λήξη της συνεδρίασης

"Συμφωνήσαμε για τις πτυχές που αφορούν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας" δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι ο μηχανισμός θα διαθέτει κεφαλαιακή βάση 700 δισ. ευρώ.

«Τα 80 δισ. ευρώ θα καταβληθούν από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης με τη μορφή κεφαλαίου μιας εταιρείας, που θα συσταθεί με σκοπό τη δανειοδότηση κρατών που αντιμετωπίζουν προβλήματα δανεισμού και η οποία θα συσταθεί με έδρα το Λουξεμβούργο», διευκρίνισε, συμπληρώνοντας ότι τα υπόλοιπα 620 δισ. ευρώ θα είναι «ληξιπρόθεσμο απαιτητό κεφάλαιο που θα περιλαμβάνει τις παράπλευρες εγγυήσεις του».

Το τελικό ποσό αποσκοπεί στη διατήρηση της μέγιστης πιστοληπτικής αξιολόγησης του μηχανισμού στο τριπλό «Α».

«Η συμφωνία είναι ένα μικρό βήμα προς την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση» δήλωσε εξερχόμενος της συνεδρίασης ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν.

Σόιμπλε: «Λογική και βιώσιμη λύση»

Για «λογική και βιώσιμη λύση» στα προβλήματα χρέους που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε «συναινετική φόρμουλα» που θα καταστήσει το μόνιμο μηχανισμό στήριξης ικανό για να δίνει δάνεια σε ευρωπαϊκά κράτη. Επίσης, υποστήριξε ότι η Γερμανία συμφώνησε σε παραχωρήσεις, αποδεχόμενη την αύξηση της συμμετοχής της στο μηχανισμό κατά 27,1%.

 

http://www.newsbomb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένω τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά σας !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...