Η πρόσβαση στο καθαρό πόσιμο νερό αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο ωστόσο στερούνται εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, το πρόβλημα αναμένεται να επιταθεί τα επόμενα χρόνια, με την εξάπλωση των πόλεων – και ειδικότερα των παραγκουπόλεων του αναπτυσσόμενου κόσμου.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία κρίση και πρέπει να το αναγνωρίσουμε», προειδοποίησε ο επικεφαλής του προγράμματος Ανθρωπίνων Οικισμών του ΟΗΕ Χοαν Κλος, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού. «Πρέπει να δράσουμε τώρα, ενάντια στις παραγκουπόλεις και ενάντια στην έλλειψη νερού και συνθηκών υγιεινής, ταυτόχρονα. Πρόκειται για το ίδιο πρόβλημα και έχει την ίδια λύση: τον αστικό σχεδιασμό».
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το 27% όσων ζουν σε πόλεις του αναπτυσσόμενου κόσμου, κατοικούν σε σπίτια που δεν είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο υδροδότησης. Εύλογα, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη σε ό,τι αφορά τις συνθήκες υγιεινής. Όπως επισημαίνεται σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο οργανισμός, στην αφρικανική ήπειρο που έχει πληθυσμό 1 δισ., 400 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε πόλεις. Μέσα στα επόμενα 40 χρόνια, ο αριθμός αυτός εκτιμάται πως θα τριπλασιαστεί. Περίπου 55 εκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό, ενώ 175 εκατομμύρια ζουν στερούμενοι των στοιχειωδών συνθηκών υγιεινής.
«Σε γενικές γραμμές, βλέπουμε ότι όλα βελτιώνονται», λέει ο Κλος αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες για την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας και πείνας, υπ' αριθμόν ένα στόχο στη λίστα των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, τους οποίους είχε θέσει ο ΟΗΕ. «Σε αστικά περιβάλλοντα ωστόσο, σε κάποιες περιοχές του κόσμου και ιδιαίτερα στην Αφρική, αντιμετωπίζουμε κρίση. Η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώνεται, αλλά επιδεινώνεται».
Ελλάδα: Κύριο πρόβλημα, η υπερκατανάλωση
Την ώρα που εκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, εμείς καταναλώνουμε καθημερινά σχεδόν τριπλάσια ποσότητα από την ενδεδειγμένη. Σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα το δίκτυο Μεσόγειος SOS, η μέση ημερήσια κατανάλωση νερού ανέρχεται στα 145 λίτρα, ενώ θα μπορούσε να περιορίζεται στα 50 λίτρα ανά άτομο, εάν εφαρμόζαμε καλές πρακτικές και επιστρατεύαμε πιο σύγχρονες τεχνολογίες διαχείρισης του νερού μέσα στο σπίτι.
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το δίκτυο, καθώς η χώρα μας διαθέτει υδροβόρες καλλιέργειες, το 80% του νερού που καταναλώνουμε αναλογεί στη γεωργία, ενώ και ο τουρισμός επιβαρύνει περιοχές, οι οποίες ήδη έχουν περιορισμένους υδατικούς πόρους, π.χ. τα νησιά. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, οι απώλειες νερού είναι πολύ υψηλές -φθάνοντας ακόμη και το 50%- εξαιτίας της παλαιότητας των δικτύων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Περιμένω τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά σας !