Την τελευταία του πνοή άφησε, σε ηλικία 72 ετών, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Μιλτιάδης Εβερτ, ο οποίος αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό σοβαρά προβλήματα υγείας.
Πριν από ένα μήνα, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ είχε εισαχθεί στην εντατική μονάδα του Ιπποκράτειου νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν, με μηχανική υποστήριξη.
Τη δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, εκφράζοντας παράλληλα και τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του. Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος.
Συλλυπητήρια της πολιτικής ηγεσίας
Από τη Φρανκφούρτη, όπου πληροφορήθηκε την είδηση του θανάτου του Μιλτιάδη Εβερτ, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι "η Ελλάδα έγινε φτωχότερη σήμερα". Εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του, είπε ότι ο Μιλτιάδης Εβερτ ήταν ένας "Αγωνιστής της Παράταξης, του τόπου, της Δημοκρατίας". "Γιατί αυτό υπήρξε ο Έβερτ, πάνω απ όλα: Αγωνιστής!" τόνισε.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατου του Μιλτιάδη Εβερτ "ενός μαχητικού πολιτικού, που αγωνιζόταν με σθένος για τις ιδέες και τις αρχές του" όπως ανέφερε.
"Είχα στο παρελθόν συνεργαστεί μαζί του, παρά τις διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές μας αναφορές, ιδιαίτερα την περίοδο που βρισκόμουν στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και νωρίτερα, την πρώτη περίοδο της ελεύθερης ραδιοφωνίας" συμπλήρωσε.
O πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ανέφερε στη δήλωσή του ότι "η παράταξη θρηνεί". "Ένας πραγματικός ευπατρίδης της πολιτικής και της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης δεν είναι πια κοντά μας. Η πολιτική είναι από σήμερα ακόμη πιο φτωχή" τονίζει.
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάνη, αναφέρει ότι ο Μιλτιάδης Εβερτ, "ήταν ευπατρίδης της πολιτικής, πνεύμα μαχητικό, ενωτικό και δημιουργικό για τη Νέα Δημοκρατία, την κεντροδεξιά παράταξη και τη χώρα. Πολιτικός που αγάπησε και δούλεψε για την Αθήνα και την αυτοδιοίκηση και συνέδεσε την πορεία του στην πολιτική με σημαντικές αλλαγές και με έργο που σφράγισε κρίσιμους τομείς του δημόσιου βίου".
Τη θλίψη της για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της ΝΔ, εξέφρασε με ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Αριστερά. Χαρακτηρίζει τον Μιλτιάδη Έβερτ «έντιμο πολιτικό, συνεπή στις ιδέες του», ο οποίος είχε και «μεγάλη κοινοβουλευτική παρουσία».
Μια πορεία συνεχούς πολιτικής δράσης
Ο Μιλτιάδης Εβερτ γεννήθηκε στις 12 Μαΐου του 1939 στην Αθήνα.
Σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ και πήρε πτυχίο οικονομολόγου, με το οποίο ξεκίνησε την καριέρα του στην βιομηχανία και τον τραπεζικό κλάδο, διατελώντας οικονομικός σύμβουλος στην Εμπορική Τράπεζα, οικονομικός και διοικητικός διευθυντής στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
Στη συνέχεια ξεκίνησε η ενασχόλησή του με τα πολιτικά πράγματα, το 1957, με την ένταξή του στην νεολαία της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ενωσης (ΕΡΕΝ). Ακολούθησαν τέσσερις δεκαετίες συνεχούς πολιτικής δράσης.
- 1963: ανέλαβε τη διοίκησή της ΕΡΕΝ. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών τού απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.
- 1974: κατέβηκε για πρώτη φορά υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών και εξελέγη.
- 1976: ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό πόστο, ως υφυπουργός Οικονομικών.
- 1977: εξελέγη πρώτος βουλευτής στην Α' περιφέρεια της Αθήνας.
- 1986: στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων με ποσοστό 54,5%. Δημιούργημά του ήταν ο πρώτος δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός, ο 98,4FM.
- 1989, 3 Μαΐου: παραιτήθηκε για να πάρει μέρος στις βουλευτικές εκλογές.
- 1990: συμμετείχε στον Τομέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της Νέας Δημοκρατίας.
- 1990, 14 Οκτωβρίου: Στις δημοτικές εξελέγη πρώτος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων με το συνδυασμό ''ΝΕΑ ΑΘΗΝΑ'' του Αντώνη Τρίτση που υποστηρίχθηκε απο τη Νέα Δημοκρατία.
- 1991, 26 Οκτωβρίου: ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης έκανε δεκτή την παραίτησή του, αποτέλεσμα της επίθεσης που είχε εξαπολύσεί κατά «υπονομευτών του κυβερνητικού έργου» και της δημόσιας αντιπαράθεσής του με τον υπουργό Εξωτερικών Α. Σαμαρά.
- 1993, 3 Νοεμβρίου: εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με 141 ψήφους σε σύνολο 182. (Αντίπαλός του ήταν ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης που έλαβε 37 ψήφους, ενώ 4 εκλέκτορες δεν ψήφισαν κανένα υποψήφιο).
- 1996, 22 Σεπτεμβρίου: έχασε τις εκλογές από το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη και παραιτήθηκε από την αρχηγία της ΝΔ. Λίγες ημέρες μετά αναθεώρησε, έθεσε ξανά υποψηφιότητα και επανεξελέγη με 103 ψήφους έναντι 84 του Γιώργου Σουφλιά, ενώ υπήρξαν και 3 λευκά ψηφοδέλτια, ένα άκυρο και δύο αποχές.
- 1997, 21 Μαρτίου: στο 4ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας έθεσε πάλι υποψηφιότητα για την αρχηγία του κόμματος, αλλά δεν μπόρεσε να διεκδικήσει το αξίωμα, αφού συγκέντρωσε μόνο 25,34% και αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο (εκεί αναμετρήθηκαν ο Γ.Σουφλιάς με τον Κ.Καραμανλή).
Ηταν από τους πλέον επιτυχημένους πολιτικούς, καθώς εξελέγη σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις της μεταπολίτευσης με τη Νέα Δημοκρατία και διετέλεσε πολλές φορές υπουργός.
Ο αυθορμητισμός του, ο δυναμισμός του που του χάρισε το προσωνύμιο "Μπουλντόζας", ο συγκρουσιακός χαρακτήρας του, αλλά και το πάθος με το οποίο εξέφραζε τις θέσεις του και διεκδικούσε την υλοποίηση των στόχων του, τον έκαναν να ξεχωρίζει στην Κεντροδεξιά παράταξη, αλλά και στην Βουλή.
Εχει συγγράψει ένα βιβλίο για τον Κωσταντίνο Καραμανλή με τίτλο «Καραμανλής, ο αναμορφωτής», καθώς και δύο ακόμη πολιτικού περιεχομένου, το «Ο κόσμος που έρχεται, ο ρόλος της Ελλάδας στο διεθνές περιβάλλον» που εκδόθηκε το 1997 και το «Ειρηνική επανάσταση για μια νέα εποχή», ένα χρόνο αργότερα, το 1998.
Ηταν παντρεμένος με την Λίζα Βάντερπουλ, με την οποία απέκτησε δύο κόρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Περιμένω τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά σας !