Συντάκτης:Ζησιάδη
Ένα βακτηρίδιο σκουριάς ανακάλυψαν επιστήμονες ερευνητές πρόσφατα, το οποίο «τρώει» στην κυριολεξία τα συντρίμμια του Τιτανικού..
Οι μικροοργανισμοί, που δεν είχαν ποτέ πριν γίνουν γνωστοί, βοηθούν να αποσυνθέσουν το διάσημο πλοίο στα βάθη του Ατλαντικού Ωκεανού.
Επιστήμονες απομόνωσαν τους μικροοργανισμούς, από ένα τμήμα που συλλέχθηκε από το πλοίο 3.8km κάτω από την ωκεάνια επιφάνεια, ονομάζοντας τα βακτήρια – ευρήματα : titanicae Halomonas.
Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Dalhousie, του Καναδά και του πανεπιστημίου της Σεβίλλης της Ισπανίας, πιστεύουν πως το βακτηρίδιο θα μπορούσε να αποτελέσει νέα μικροβιακή απειλή για το εξωτερικό τμήμα των σκαφών και των υποβρύχιων δομών μετάλλων, όπως οι πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου.
Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στο πρόσφατο διεθνές περιοδικό της συστηματικής και εξελικτικής μικροβιολογίας, εξέτασαν επίσης τη δυνατότητα οξείδωσης των βακτηριδίων.
Διαπίστωσαν ότι το συγκεκριμένο βακτηρίδιο είναι σε θέση να κολλήσει στις επιφάνειες χάλυβα, που δημιουργούνται τα εξογκώματα - όπως τα αναχώματα των προϊόντων διάβρωσης.
Τα συμπεράσματα μιλούν για τα titanicae Χ. τα οποία μπορούν παράλληλα με άλλους οργανισμούς να επιταχύνουν τη διάβρωση του μετάλλου.
Οι ερευνητές Dr Bhavleen Kaur και Dr Henrietta Mann, από το πανεπιστήμιο Dalhousie, λένε: «Πιστεύουμε πως τα βακτήρια titanicae Χ που τρώνε τα συντρίμμια του Τιτανικού συμβάλλουν στην ανακύκλωση του σιδήρου σε μεγάλα βάθη.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα συμπεράσματα τους έχουν ανοίξει περαιτέρω τομείς στην εξέλιξη, που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αλλού, λέγοντας: «Δεν ξέρουμε ακόμα εάν αυτό το είδος βακτηρίου άγγιξε τον Τιτανικό προτού ή μετά από τη βύθιση.
«Η εύρεση των απαντήσεων μπορεί να μας εξοπλίσει να επινοήσουμε νέες εφαρμογές, που μπορούν να αποτρέψουν παρόμοιες επιδεινώσεις στις δομές μετάλλων μας».
Στο καταδικασμένο ταξίδι του Τιτανικού στις 10 Απριλίου του 1912 από το Southampton στην πόλη της Νέας Υόρκης, ο Τιτανικός αποτελείτο από 50.000 τόνους σιδήρου, αλλά τώρα έχει εκφυλιστεί (φθαρεί) σταδιακά στα 98 αυτά χρόνια που βρίσκεται στο βυθό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Περιμένω τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά σας !