Μαθηματικό μοντέλο που μπορεί να προβλέψει τις βλάβες ενός νέου κτίσματος στο ενδεχόμενο σεισμού, αλλά και να υπολογίσει σφάλματα σε παλιά κτίρια, έτσι ώστε να γίνουν οι κατάλληλες ενισχυτικές παρεμβάσεις, ανέπτυξε καθηγητής του Πολυτεχνείου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
Πρόκειται για τον καθηγητή αντισεισμικών κατασκευών, Αλέξανδρο - Δημήτριο Τσώνο, το μοντέλο του οποίου έχει αναγνωριστεί από πανεπιστήμια του εξωτερικού και μάλιστα χρησιμοποιείται ως μέτρο σύγκρισης για τις επιστημονικές τους προσεγγίσεις.
Το μαθηματικό αυτό μοντέλο μπορεί να ενσωματωθεί στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των πολιτικών μηχανικών για να υπολογίσουν με αξιοπιστία κατά πόσο θα αστοχήσει η κατασκευή ενός στύλου ή μίας δοκού από μπετόν αρμέ, στο ενδεχόμενο ενός σεισμού. Πέρα από το μέγεθος της βλάβης, το μοντέλο αποκαλύπτει και το είδος της, έτσι ώστε οι μηχανικοί να έχουν τη δυνατότητα να επισκευάσουν ή να ενισχύσουν τις υπάρχουσες κατασκευές προκειμένου να αντέξουν σε μελλοντικούς σεισμούς.
Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Τσώνο, το μοντέλο «μπορεί να προσεγγίσει με ακρίβεια και ασφάλεια την πραγματική βλάβη που θα υποστεί ένα κτίριο, καινούργιο ή παλιό, και έτσι να δώσει τη δυνατότητα εφαρμογής αντισεισμικών ενισχύσεων στην οικοδομή».
Το μοντέλο έχει καταχωρηθεί στις επιστημονικές αναφορές του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας και έτυχε θετικών κριτικών από αναγνωρισμένους επιστήμονες διεθνώς.
2 σχόλια:
ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΣ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ. Α. ΤΣΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΤΟΥ
ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ. Α. ΤΣΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΤΟΥ
Δημοσίευση σχολίου
Περιμένω τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά σας !