3 Απρ 2011

Περικοπές παντού θα ζητήσει η τρόικα

troika27-458x315-425x287

Η έλευση του πρώτου κλιμάκιου της τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα φέρνει και τις πρώτες συζητήσεις για τα νέα μέτρα που θα προτείνει η τρόικα έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για έλλειμμα στο 7,5% το 2011. Η αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2010 στο 10,6% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύει ο τύπος σήμερα και η τρύπα στα έσοδα για το πρώτο τρίμηνο του 2011 που ξεπερνά το 1 δις. ευρώ οδηγούν την κυβέρνηση σε αναζήτηση τουλάχιστον 3 δις. ευρώ επιπλέον για φέτος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» πηγές της Κομισιόν ανέφεραν ότι τα αναγκαία νέα μέτρα αναμένεται να συζητηθούν και ενδεχομένως να «κλειδώσουν» στις άτυπες συνεδριάσεις του Eurogroup και του Συμβουλίου ECOFIN που θα πραγματοποιηθούν στο Γκιόντολο της Ουγγαρίας στις 8 και 9 Απριλίου. Στις 15 Απριλίου αναμένεται άλλωστε και η επίσημη παρουσίασή τους από την κυβέρνηση.

Στο στόχαστρο της πρώτης αποστολής της τρόικα στην Ελλάδα θα μπεί και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα της κυβέρνησης για την διετία 2012-2014 με στόχο την συγκέντρωση τουλάχιστον 22 δισ. ευρώ και επίσης η πρόοδος στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 για τις οποίες και δεσμεύτηκε η κυβέρνηση στην Σύνοδο στις 24-25 Μαρτίου ως αντάλλαγμα για την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δις. ευρώ και την μείωση του επιτοκίου κατά μια μονάδα.

Από την αξιολόγηση αυτή και κυρίως από την επίσκεψη του υψηλόβαθμου κλιμακίου της τρόικας τον Μάιο στο διάστημα 3-13 θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση της 5ης δόσης ύψους 12 δις. ευρώ από το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Τα μέτρα που θα ζητήσουν οι «τροϊκανοί» σύμφωνα με το Έθνος είναι οι πρόσθετες περικοπές στις ΔΕΚΟ με στόχο την μείωση του μισθολογικού και του επιχειρησιακού κόστους αλλά και ο επαναπροσδιορισμός των επενδύσεων ώστε να μειωθούν τα ελλείμματα.

Επίσης οι εκπρόσωποι της τρόικας, αναμένεται να επισημάνουν ότι η απασχόληση του δημόσιου τομέα θα πρέπει να μειωθεί με ρυθμούς πάνω από 20.000 θέσεις το χρόνο έως το 2013.

Στην ατζέντα των σκληρών διαπραγματεύσεων θα τεθεί επίσης το αίτημα της τρόικας για περαιτέρω μείωση των κοινωνικών επιδομάτων αλλά και των αμυντικών δαπανών.

http://www.newsbomb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένω τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά σας !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...