26 Μαρ 2011

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Μέρκελ

FF82D0CB52F096CE865C313F3EC07814

Σκληρή κριτική από τα γερμανικά ΜΜΕ για τον μηχανισμό στήριξης

Οι γερμανικές εφημερίδες επικρίνουν σήμερα τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ επειδή αποδέχθηκε χθες την υιοθέτηση στις Βρυξέλλες ενός εκτενούς σχεδίου για τη διασφάλιση της σταθερότητας στο σύνολο της ευρωζώνης.
«Είναι λυπηρό, αλλά αληθινό: το ευρώ σε ομοιοκαταληξία με την υπόσχεση που δεν τηρήθηκε», γράφει η μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδα Bild.
«Ο γερμανός φορολογούμενος δεν θα πρέπει ποτέ να οφείλει να ανταποκριθεί στα χρέη άλλων χωρών. Ήταν μια υπόσχεση, η οποία δεν τηρήθηκε. Κατ'αρχήν με το σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα και την Ιρλανδία», επισημαίνει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα.
«Προς το παρόν δεν έχουν δαπανηθεί χρήματα, αλλά ο γερμανός φορολογούμενος θα πρέπει να γίνει εγγυητής για άλλους που ζούσαν με ανέμελο τρόπο. Και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα μας ζητήσουν να περάσουμε από το ταμείο», επισημαίνει.
Άλλη υπόσχεση που δεν τηρήθηκε, σύμφωνα με την Bild: «δεν πληρώνουμε για τους άλλους». «Στις Βρυξέλλες υιοθετήθηκε ένας μόνιμος μηχανισμός για την αντιμετώπιση των κρίσεων. Ο γερμανός φορολογούμενος θα συμβάλει από την τσέπη του με 22 δισεκατομμύρια ευρώ σε ρευστό και 168 δισεκατομμύρια υπό τη μορφή εγγυήσεων», επισημαίνει.
Στο ίδιο μήκος κύματος η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η ιστορία του ευρώ είναι μια σειρά από υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν».
«Η ΕΕ γίνεται μια ένωση μεταβιβάσεων, με τη Γερμανία και τη Γαλλία σωτήρες», προσθέτει.Η Άγκελα Μέρκελ «εξακολουθεί να είναι συντηρητική;» είναι η ερώτηση που προβάλλει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Handelsblatt, η οποία κρίνει ότι το σχέδιο αυτό είναι «δαπανηρό» και σημειώνει: «Δεν θα υπάρχουν πλέον διαθέσιμα χρήματα για την προβλεπόμενη μείωση των φόρων», την οποία είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση για το 2012.
Τέλος και η αριστερή εφημερίδα Tageszeitung επικρίνει την καγκελάριο. Αυτή όμως προς άλλη κατεύθυνση. Κατά την άποψή της η Μέρκελ ευθύνεται για την παραίτηση της πορτογαλικής κυβέρνησης. «Η επιμονή της γερμανικής κυβέρνησης για την εξοικονόμηση χρημάτων και δημοσιονομικές περικοπές αντί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη είχε το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό», υπογραμμίζει.

 

http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένω τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά σας !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...