26 Μαρ 2011

Βίαιες συγκρούσεις αστυνομίας-διαδηλωτών στο Λονδίνο

london_epeisodia-425x287 (1)

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλη τη Βρετανία κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους, στο κέντρο του Λονδίνου, για να διαδηλώσουν εναντίον των περικοπών και των μέτρων λιτότητας στη χώρα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των συνδικάτων.

Κατά τη διάρκεια της αντικυβερνητικής διαδήλωσης, της μεγαλύτερης των τελευταίων ετών στη χώρα, σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια σε διάφορα σημεία του Λονδίνου, ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές, όταν οι τελευταίοι ξεκίνησαν -σύμφωνα με την αστυνομία- να πετούν μπογιές σε εμπορικά καταστήματα και τράπεζες στην Όξφορντ Στρητ και στη Νιου Μποντ Στρητ.

Παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της πορείας κύλησε ειρηνικά, σύμφωνα με την αστυνομία διάφορες ομάδες διαδηλωτών

Τότε η αστυνομία ξεκίνησε βίαιη καταστολή, με σκοπό να διαλύσει τους διαδηλωτές.

"Η συμμετοχή αυτή ξεπερνάει κάθε προσδοκία. Είναι φανταστικό. Είναι η μεγαλύτερη διαδήλωση εδώ και μία γενιά στο Λονδίνο", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου Unite Λιν Κακλάσκι.

"Υπάρχει πραγματικός θυμός στη χώρα αυτή και χιλιάδες άνθρωποι έχουν έρθει εδώ για να το πουν. Σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν έρθει περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι", σημείωσε.

Και το συνδικάτο TUC ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των διαδηλωτών ξεπερνάει τις προσδοκίες του, ενώ ανεπίσημες πληροφορίες κάνουν λόγο για 400.000 μετέχοντες. Επίσης περίπου 4.500 αστυνομικοί επιστρατεύτηκαν για τη διαδήλωση σε όλο το Λονδίνο.

Οι διαδηλωτές κρατούν πανό στα οποία αναγράφεται "Όχι Περικοπές" και "Οι Περικοπές Δεν Είναι Η Θεραπεία".

Τα συνδικάτα διευκρινίζουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση που γίνεται στο Λονδίνο έπειτα από αυτές κατά του πολέμου στο Ιράκ το 2003.

Η κυβέρνηση συνασπισμού του Ντέιβιντ Κάμερον αποφάσισε να προχωρήσει σε τεράστιο πρόγραμμα περικοπών των δημόσιων δαπανών  ύψους 80 εκατ. λιρών στον δημόσιο τομέα, σε μια προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο το έλλειμμα της χώρας.

Η συνομοσπονδία των σωματείων εκφράζει φόβους ότι οι περικοπές απειλούν την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας και πιέζει την κυβέρνηση να επιβάλει φόρους στις τράπεζες και να κλείσει νομικά «παραθυράκια» που επιτρέπουν σε ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν μικρότερους φόρους.

Η συνομοσπονδία των βρετανικών σωματείων απηύθυνε έκκληση για ειρηνική διαδήλωση και κάλεσε τους συγκεντρωμένους να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη πορεία. Ωστόσο, στους δρόμους έκαναν εμφάνιση φυλλάδια, που καλούσαν τους διαδηλωτές να μην ακολουθήσουν την επίσημη διαδρομή και να παραμείνουν στο κέντρο του Λονδίνου μετά το πέρας της διαδήλωσης.

http://www.newsbomb.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένω τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά σας !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...