1 Μαρ 2011

Σε επίπεδα ρεκόρ η βενζίνη- Σε απόγνωση οι πολίτες

1536775-425x287

Σε απόγνωση έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά μετά και τις τελευταίες αυξήσεις της βενζίνης που έχουν φτάσει σε επίπεδα- ρεκόρ για την Ελλάδα, αποτέλεσμα των ταραχών σε Αίγυπτο και Λιβύη.

Το ράλυ ανόδου στα καύσιμα έχει «ρίξει» έξω τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αν αναλογιστεί κανείς ότι ένας με δυο μισθοί τον χρόνο θυσιάζονται για να γεμίσει το ρεζερβουάρ, για να μπορεί κανείς να φτάσει στην εργασία του.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης δεν άργησε να αγγίξει το 1,64 και οι καταναλωτές αναγκάζονται να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις.

Στο μεταξύ, τα συναρμόδια υπουργεία παραμένουν σε ετοιμότητα και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην αγορά καυσίμων, αλλά και τις επιπτώσεις τους στην υπόλοιπη αγορά, ενώ την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους στη διακίνηση υγρών καυσίμων.

Το προηγούμενο υψηλό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Οικονομίας, ήταν 1,635 ευρώ, στις 21 Ιανουαρίου. Σωρευτικά, από την αρχή του μήνα η μέση τιμή της βενζίνης έχει αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, αυξήσεις που οφείλονται κατά κύριο λόγο στην άνοδο των διεθνών τιμών με αφορμή τις ταραχές σε Αίγυπτο και Λιβύη.

Κεφαλονιά, Λασίθι, Ρέθυμνο, Χίος, Χανιά και Κυκλάδες παραμένουν οι ακριβότεροι νομοί της χώρας, με τιμές που κλιμακώνονται έως 1,837 ευρώ το λίτρο.

Στον αντίποδα, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Ημαθία, Αθήνα, Ανατολική Αττική και Κιλκίς είναι οι φθηνότεροι νομοί με τιμές που ξεκινούν από 1,627 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό της κατάστασης στην αγορά το γεγονός ότι η σούπερ αμόλυβδη σε τέσσερις νομούς της χώρας (Χανιά, Ρέθυμνο, Μεσσηνία και Έβρος) πωλείται έως 1,999 ευρώ το λίτρο.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης η μέση τιμή σήμερα είναι 84,8 λεπτά το λίτρο, αυξημένη κατά 4,6 λεπτά σε σχέση με την αρχή του μήνα. Η μέση τιμή ξεκινά από 82,1 λεπτά στη Δράμα και κλιμακώνεται έως 90,2 στην Κέρκυρα, ενώ η μέγιστη φθάνει έως και 96 λεπτά το λίτρο.

Μείωση του φόρου στα καύσιμα ζητεί η αγορά

Απεγνωσμένη έκκληση για συγκράτηση των τιμών στα υγρά καύσιμα απευθύνουν παράγοντες της αγοράς, η οποία βρίσκεται ήδη σε οριακό σημείο.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιώργος Κασιμάτης ζήτησε να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, ώστε να ομαλοποιηθούν οι τιμές στην αγορά.

Σύμφωνα με τον κ. Κασιμάτη, μπροστά στην αλματώδη άνοδο των τιμών σε βενζίνη και πετρέλαιο, που έχει φέρει σε αδιέξοδο νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η μείωση του Ειδικού Φόρου αποτελεί τη μόνη λύση.

http://www.newsbomb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένω τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά σας !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...